Artukaisten ratsastuskeskuksessa on todettu hevosen ECoV-virus. Hevosen korona-virus (ECoV) on koronaviruksiin kuuluva, mutta eri virus kuin ihmisten covid-19.

Tyypillisesti hevoset oireilevat kuumeella ja ruoansulatuskanavan oireilla; ähky ja ripuli tavallisia, mutta myös hermostollisia oireita voi ilmetä. Osa lievemmin sairastuneista on vain epämukavia ja makailee enemmän. Erään arvion mukaan n. 20% hevosista sairastuu kliinisesti. Oireet alkavat n. 2-3 vrk infektiosta.

Hevosen korona on tarttuva tauti, tartunnan saaneet hevoset erittävät virusta 3-4 päivän kuluttua altistuksesta. Kliiniset oireet kestävät keskimäärin muutamasta päivästä viikkoon, tärkein hoito on yleinen tukihoito.

Artukaisissa todettu tapaus on alkanut oireilla maanantaina 17.5. Lisäksi toinen hevonen on alkanut oireilla 22.5. Alueella on järjestetty kilpailut 13.5 ja 16.5. Tartunnan epäillään ajallisesti olevan peräisin 13.5. kouluratsastuskilpailuista.

Sairastuneiden hevosten osalta on otettu käyttöön varotoimet tartunnan leviämisen estämiseksi. Tallin hevoset ovat eristyksessä 3 viikkoa viimeisistä infektio-oireista ja hevosten lämpöä seurataan uusien tartuntojen varalta.

Mikäli olet ollut kilpailuissa Artukaisissa 13.5. tai 16.5. tarkkailethan hevosesi vointia tarkasti! Tämä on tärkeää, jotta mahdolliset tartunnat saadaan kiinni ja eristettyä jotta tauti saadaan pysymään kurissa! Desinfioi aina kaikki varusteet ja pese kätesi huolellisesti liikkuessasi tallilta toiselle.