Turun Ratsastajat ry:n johtokunta päätti syksyllä 2019 aloittaa ratsastuskoulun kilpailemisesta innostuneiden oppilaiden valmentamisen kohti kesän 2019 ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksia Tampereen Niihamassa 28.-30.6.2019. Pilottikaudelle valittiin 6 esteratsastajaa ja 6 kouluratsastajaa. Lisäksi molemmissa lajeissa oli 2 varajäsentä. Tiimi valmentautui 2 kertaa kuukaudessa, kerran Heidi Virran opettamana ja kerran ulkopuolisen valmentajan ohjaamana. Kouluratsastuksessa valmentajana toimi koko kauden Hanne-Mari Kiuttu ja esteillä alkukauden Elmo Jankari ja loppukauden Anna Kärkkäinen.

Tiimin lähtötasossa oli jonkin verran eroja. Osa oli jo kilpaillut tavoitetasolla 90cm / HeB, osalla kilpailukokemusta ei juurikaan ollut. Kausi aloitettiin oman seuran 1-tason kilpailuista 2-tason kautta kohti Tampereen tuntiratsastajien mestaruuksia. Muutaman epäonnisen tapaturman jälkeen lopulliseksi Tampereelle lähteväksi joukkueeksi muotoutui 6 kouluratsastajan ja 4 esteratsastajan tiimi.

Kouluratsastajat ehtivät hakea kertaalleen kokemusta oman tallin ulkopuolelta Perniön Melkkilästä. Kokemusta saatiin rutkasti, ja tulipa mukaan HeC luokasta sijoitusrusettikin. Matkan pääasiana oli kuitenkin testata hevosten matkustuskäytöstä ja toimintaa kilpailupaikalla. Lastaaminen osoittautuikin Hanin mielestä täysin mahdottomaksi ajatukseksi ensimmäisellä kerralla. Kotimatka sujui jo huomattavasti paremmin, ja Tampereelle lähdettiinkin jo ongelmitta!

Ratsukoiden suorituksissa nähtiin huimaa edistystä kauden mittaan. Kouluratsujen turvat alkoivat enenevässä määrin pysyä alhaalla peräänannossa, ja esteratsastajien ja hevosten keskinäinen luottamus rakentui. Alkukauden videoiden katsominen toi perspektiiviä, ja vaikka edelleen tekemistä riittää, on edistys silminnähtävää.

Tampereen matkan valmistelu oli aikamoista tohinaa. Hevosia ja varusteita pestiin, pakkailtiin kauroja, kivennäisiä ja heiniä. Tavaran määrä oli valtava. Itse matka alkoi aikaisin perjantaiaamuna, kun ensimmäinen lähtijäjoukko starttasi Artukaisista. Mukaan lastattiin Pentti ja Lilja, mukanaan palvelusväkenä Kirsi, Henni, Iiris, Sari, Maija ja Heidi. Hevoset lastautuivat kauniisti ja nokka käännettiin kohti Tamperetta. Perillä tavarat purettiin siirtokarsinoille, joihin hevoset majoittuivat. Paikalle saatiin myös Tamperelaistunut Sofia apukäsiksi. Toisessa erässä matkaan lähtivät paria tuntia myöhemmin Hani ja Tessa, saattojoukkoinaan Matilda, Jali, Linda, Sonja ja Micaela. Tällä kertaa Hanikin suostui lähtemään matkaan ilman isompia vastalauseita. Hanin tammamainen itsepäisyys pääsi oikeuksiinsa vasta Tampereella, missä telttakarsinaan käveleminen tuntui ensin täysin mahdottomalta ajatukselta.

Kirsin ja Hennin suoritukset olivat jo aamupäivän puolella, ja niitä jännitettiinkin osin kisapaikalla ja osin autossa Haven Liveä seuraten. Pentti käyttäytyi hienosti, mutta jäi uudessa paikassa hieman hitaaksi ja tahmeaksi, mikä näkyi pisteissä. Kirsi ratsasti 60,0%, ja Henni 58,2%. Iltapäivän puolella oli loppujen ratsukoiden vuoro. Lilja aloitti Lindan kanssa suorittaen hienosti 64,5%! Rata oli ratsukon paras tähän asti, eikä hymystä meinannut tulla loppua. Tulos jäi harmittavasti ensimmäiseksi ei sijoittuneeksi ja 1 prosenttiyksikön päähän finaalipaikasta. Lilja jatkoi päiväänsä junioreissa Iiriksen kanssa. Verryttelyssä Lilja tuntui hyvältä, mutta radalla puhti loppui, ja laukkaohjelmaan tuli harmittavia rikkoja. Lopputuloksena oli 58,6% ja luokan 24 sija. Tessa ja Sonja lähtivät radalle tavoitteenaan parantaa Salon kilpailuista, joissa Tessa juoksi turhan kovaa. Tuloksena oli hyvin pätkiä, joilla lopulta heltisi 55,1%. Hanin ja Matildan ongelmaksi radalla osoittautui M-tuomarin teltta. Raviohjelma oli erittäin onnistunut, mutta Hani ilmoitti varsin kipakasti, ettei aio mennä M-kulmaan vasemmassa kierroksessa. Tulos 57,1% olikin varsin mainio huomioiden, että kulmaan menosta kieltäydyttiin mm. kahden sivupotkun ja ravi- ja laukkaväistöjen kera.

Kouluratsastuksen osalta tavoitteena ollut finaalipaikka jäi näinollen haaveeksi yhden prosentin päähän. Kilpailuissa oli paljon hienoja hevosia, mutta finaaliin päästiin aivan tavallisilla penteillä ja haneillakin, kunhan ratsastus oli tarkkaa, tiet huolelliset ja yhteistyö hevosen kanssa kunnossa. Jokainen ratsukko oppi taas paljon kilpailutilanteesta ja siinä eteentulevista ongelmista juuri tämän ratsun kanssa. Jännitystä riitti niin ratsuilla kuin kuljettajillakin, mutta kokemus karttuu vain harjoittelemalla, eikä kilpailutilannetta pysty kotona täysin treenaamaan. Koulutiimi suuntaa siis kohti uusia koitoksia!

Estetiimin urakka alkoi lauantaina Retun ja Wenuksen trailerimatkalla. Myös Laura, Elina ja Emma saatiin kisapaikalle. Lauantaina hypättiin tervetuliaisluokka 70cm, jonka tarkoituksena oli esitellä kisapaikkoja hevosille ja ratsastajille. Elina ja Retu starttasivat päivän TR:n osalta. Rata sujui hyvin aina viimeiselle esteelle asti, missä pieni keskittymisen herpaantuminen maksoi kiellon verran. Uudella tsempillä viimeinenkin este ylitettiin, tuloksena 5vp joista yksi ylitetystä enimmäisajasta. Jali ja Tessa urakoivat oman ratansa yhden puomin kera, harmilisesti Tessa tuntui ymmärtävän hyppäämisen ilon ja jalkojen nostamisen tärkeyden vasta radan viimeisillä esteillä. Laura ja Wenus hyppäsivät muutamasta hiukan huonommasta etäisyydestä huolimatta varman nollaradan. Iiris ja Hani tekivät myös kauniin puhtaan radan.

Sunnuntaina hypättiin varsinaiset mestaruusluokat poneista aina aikuisratsastajiin asti. Team-TR:n osalta päivän aloittivat Elina ja Retu junioreiden 90cm luokassa. Retun häntä pyöri villisti, eikä töiden tekeminen huvittanut, vaan Retu jäi Elinan huimasta tsempistä huolimatta pomppimaan tasajalkaa esteen eteen kahteen kertaan kieltäen itsensä ulos radalta. Seuraavana vuorossa olivat Iiris ja Hani. Kaksi ratsukkoa ennen Iiriksen suoritusta ratsastaja putosi pahasti, ja kilpailu keskeytyi noin 20 minuutin ajaksi kun paikalle odotettiin ambulanssia. Tämän jälkeen hermojen uudelleen kokoaminen ei enää onnistunut, vaan Hani hermostui totaalisesti eikä meinannut suostua tulemaan lainkaan kisaradalle. Iiris sai tsempattua Hanin aina esteelle 5 asti, mutta sitten Hani päätti päivän töiden olevan nyt tehty. Senioreiden luokassa alkuillasta oli Lauran ja Wenuksen vuoro. Hiukan huolimaton lähestyminen aiheutti kiellon, jonka jälkeen Laura tsemppasi Wenuksen eteenpäin niin, että yli mentiin, mutta muutama puomi tarttu vielä matkaan. Lopputuloksena 13 vp joista 1 ylitetystä enimmäisajasta. Illan kruunasi Jalin ja Tessan suoritus aikuisratsastajien 70cm mestaruusluokassa. Tessa loisti, ja rata sujui hienosti, kunnes yksi korjaamaton väärä laukka kostautui puomina. Lopputulokseksi jäi 4vp 1-vaiheesta, sekä kauniin lentosuukot yleisölle radan päätteeksi.

Esteratsukoiden osalta voidaankin siis todeta Tessan olleen tällä kertaa hyppyvarmuudellaan Artukaisten paras estehevonen. Kokemusta karttui, uusia paikkoja ja esteitä tuli nähtyä sekä ratsastajien hermoja testattua. Jälleen kerran tuli myös huomattua oikeiden laukkojen ja hyvien teiden merkitys radalla, pienikin virhe voi maksaa puomin ja sitä kautta sijoituksen.

Kaikenkaikkiaan ensimmäinen valmennuspuolivuotinen on ollut erittäin positiivinen kokemus. Sekä valmentajat että valmennettavat ovat olleet tyytyväisiä. Valmennustunnit on saatu sijoitettua joustavasti tuntikalenteriin niin, etteivät ne ole häirinneet ratsastustuntien toteutumista seuran hevosten sairaslomista huolimatta. Valmennustoiminnan jatko on johtokunnan käsissä, mutta mielestämme olisi tärkeää, että ratsastuskoulussa jossa perinteisesti on mahdollistettu oppilaiden kilpaileminen, saataisiin jatkossakin kasvatettua ratsastajia, jotka oppivat ratsastuskoulussa kilpailemisen ja ehkä jonakin päivänä siirtyvät kilpailemaan ihka omalla hevosella.

Team-TR haluaa kiittää kaikkia toiminnan mahdollistaneita tahoja: Johtokuntaa tiimin perustamisesta ja siihen valitsemisesta, valmentajia pitkäjänteisestä työstä ja hyvistä hermoista, huoltojoukkoina toimineita junioreiden äitejä Saria ja Maijaa jotka ovat ruokkineen ja kuljettaneet kilpailijoita, sekä tottakai koko tiimiä, hyvällä porukalla on ollut ilo tehdä töitä yhteisen kilpailureissun eteen.

– Team-TR kevät 2019