Turun Sanomat kirjoitti tänään 25.5.2021 pitkän reportaasin nuorten tyttöjen hyväksikäytöstä talliympäristössä Naantalissa. Hyväksikäyttö sisälsi reportaasin mukaan nuorten käyttämistä palkattomana työvoimana olosuhteissa jotka eivät missään tapauksessa sovi lapsille ja nuorille. Toimintaan sisältyi TS mukaan myös nuorten seksuaalista hyväksikäyttöä. Myös eläinten kohtelu ja hyvinvoinnista huolehtiminen oli kuvauksen mukaan erittäin kyseenalaista. TR ei ole perehtynyt tilanteeseen kyseisellä tallilla, vaan kommentoimme asiaa ainoastaan lehtitietojen varassa.

Turun Ratsastajat – Åbo Ryttare ry ei hyväksy lasten ja nuorten hyväksikäyttöä missään tilanteessa. Turun Ratsastajien tiloissa tallityöntekijät ovat yrittäjän palkkaamia ja työsuhteissa noudatetaan sekä palkkauksen että työolojen osalta työehtosopimuksen määräyksiä. Ratsastuskoulussa oppilaille ei vastuuteta hevosten hyvinvoinnista huolehtimista, eikä käytössä ole hoitajajärjestelyä vaan hevosille on ostettu täysihoito yrittäjältä. Turun Ratsastajat rekrytoi parhaillaan kesätyötekijöitä, joille maksetaan työehtosopimuksen mukainen palkka, ja työtehtävät on suunniteltu työntekijän ikä huomioiden.

Kaikenlainen seksuaalinen hyväksikäyttö on todella tuomittavaa ja tämän suhteen seuralla on nollatoleranssi. Hyväksikäyttö tai edes sen epäily on aina poliisiasia. Talliympäristössä jokaisen lapsen, nuoren ja aikuisen tulee saada olla turvassa.

Muistathan sinäkin omalta osaltasi olla mukana tekemässä tallista mukavan ja turvallisen paikan ihan jokaiselle. Ole ystävällinen, tervehdi ja kysy mitä kuuluu. Kunnioita toisia, vaikket aina olisikaan samaa mieltä. Puutu epäkohtiin heti jos näet niitä. Oikea taho puuttumiseen voi olla tilanteesta riippuen kyseinen henkilö, hevosenomistaja, tallinpitäjä, ratsastuksenopettaja, oma seura, SRL, poliisi tai muu viranomainen.

Esiin nousevat usein ne rajuimmat esimerkit, mutta pinnan alta löytyy paljon piiloon jäävää asiatonta käytöstä ja kohtelua. Vain yhdistämällä voimamme ja lisäämällä tietoisuutta paitsi hevosten, myös kanssaihmisten hyvinvoinnista voimme kitkeä näitä epäkohtia tallimaailmasta.

Turun Ratsastajat – Åbo Ryttare ry:n johtokunta