Valmennusta

Kouluvalmennusta

Loponen Miia
Kauppinen Minna 0500 532 314

Estevalmennusta

Vahtera Arto 040 733134
Aaltonen Raimo


Sanna Backlundin estevalmennusklinikka Artukaisten ratsastuskeskuksessa
Suomen kilparatsastuksessa on taas asettauduttu talvilepoon, mutta harjoittelu jatkuu.Niinpä Turun Ratsastajat järjesti hiljattain esteratsastusklinikan. Artukaisten ratsastuskeskuksen maneesi olikin täpösen täynnä, kun Suomen huippuratsastaja ja suosittu valmentaja Sanna BAcklund saapui valmentamaan ratsukoita.

Ryhmiä oli kaksi, yli 120 cm hypänneet ratsukot, joita Backlund opasti valmentautumaan kisoihin. Toisena ryhmänä olivat nuoret 4-5 vuotiaat hevoset ja niiden treenaus.

Ensimmäisessä ryhmässä ratsastivat Jonna Aaltonen Tarja Forellin Muddy Watersilla, jolla Aaltonen voitti mm. 6-vuotiaiden Breeders Prize-sarjan aikanaan. 23-vuotias Amanda Kauppila Lagrinetasilla on viettänyt muutaman vuoden Espanjassa ja kilpaillut siellä hyvällä menestyksellä sijoittuen esimerkiksi pronssille Malagan nuorten mestaruuskisoissa. – Siellä sai kilpailla koko vuoden kansallisella tasolla, kyllä sinne kaipaa, Kauppila totesi. Anna-Kaisa Lehtonen ja Kiki ovat tehneet hyvää kautta ja olivat kuudensina Savonlinnan avoimen 130 sentin mammuttiluokassa. 15-vuotias Stephanie Althaus ja Alfonso ovat juniorien aluemestareita.

Aloitettiin alkuverryttelyllä eli hölkättiin rennosti, kunnes hevoset alkoivat vertyä.

Sileällä ratsastaminen eli perustyöskentely ja istunta ovat erittäin tärkeitä, mutta tunnissa emme ehdi paneutua siihen. Nyt pyritään säätelemään laukan pituutta, ja se on kuin käyttäisi auton vaihteita. Kun tuntee hevosensa laukan, pystyy suunnittelemaan rataa kävellessään suorituksensa hyvin, Backlund opasti. ul>Hevosesta pitää löytyä kaasu ja jarrut, ja ratsastajan pitää tietää miten ne toimivat. Tätä pitää harjoitella paljon kotona, se ei rasita hevosta. Jos jarrut eivät toimi, pitää pysäyttää. Paras kiitos hevoselle on kun ei pyydä mitään, istuu vaan ja tietysti voi myös taputtaa sitä, Backlund sanoi. Kun noustaan kansainväliselle tasolle, hevosten yksilöllisyys korostuu, samoin yksilöity valmennus.

Kilparatsastuksessa pyritään menestykseen. Ei hyödytä mitään, jos ratsukko suoriutuu kotikentällä hyvin korkeastakin esteestä, mutta rata ei suju, Backlund sanoi. Hän on myös sitä mieltä, että tehtävät eivät saa olla liian lyhyitä, koska ratakin jatkuu, ja tehtävät seuraavat toisiaan. Epäonnistumisia treeneissä ei pidä pelätä, koska aina voi tehdä uudestaa ja korjata, ja klinikalla se nähtiin lukuisina toistoina, jotka johtivat onnistumisiin. Ratsastusta ei saa lopettaa viimeisen esteen jälkeen, vaan hevonen pitää ottaa vielä kontrolliin. Ratsastajan on myös pystyttävä ajattelemaan ja reagoimaan tilanteisiin tehtävän aikana. Backlund hypyttää aina pari estettä tulevassa ratakorkeudessa, sillä se kehittää luottamusta hevoseen. Treenin lopuksi pitää ratsastaa hevonen alas rennoksi, jolloin se palautuu henkisesti ja fyysisesti.

Malttia nuorten hevosten koulutukseen

Nuorilla hevosilla valmentaja Sanna Backlund aloittaa aika varhain laukanvaihdon harjoittelun, koska se on esteillä niin tärkeä. Mieluiten hän laukkaa isoa laukkaa suurella alueella ja vaihtaa suuntaa, jolloin hevonen luonnostaan vaihtaa laukan. Nuorelle hevoselle uusia asioita kannattaa esitellä suhteellisen helppoina, pudotuksista tai kolistelusta ei kannata olla huolissaan eikä ruveta korjaamaan liikaa. Aluksi voi tehdä jotakin harjoitusta pari päivää putkeen, sitten antaa olla ja taas palata samaan harjoitukseen.

Yleisö oli tyytyväinen esteratsastusklinikan antiin. Piikkiöläinen Anni Lujala kehui erityisesti nuorten hevosten osiota ja kertoi kokeneensa ahaa-elämyksenä esimerkiksi, että hevonen piti pysäyttää sarjan jälkeen suoralla linjalla. – Nykyinen hevoseni on vaari-ikäinen, mutta suunnitelmissa on nuoren hevosen hankinta jossain vaiheessa, Lujala kertoi.

TURUN SANOMAT 5.12.2009

TUULIKKI KAARTO