Kenttäratsastus 5.-9. elokuuta Rio de Janeiro, Brasilia
Elmo Jankari otti tuntumaa Rion tuhtiin maastorataan
Kenttäratsastaja Elmo Jankari, 23, otti ensi tuntumaa Rion neljän tähden maastoesterataan torstaina, kun se avattiin kilpailijoille. Hevoset pääsevät radalle vasta tosi toimiin ensi maanantain kilpailuosuudella, mutta ratsastajat tutustuvat rataan erittäin tarkasti suunnitellen huolella reitin joka askeleen, jokaisen esteen lähestymisen ja ylityksen ja valmistautumisen seuraavaan.
Maastoradan on suunnitellut Ranskan Pierre Michelet. Jankarille tämän tapa rakentaa ratoja on tuttu sekä 2014 MM-kisoista että vuoden 2013 nuorten Euroopan mestaruuksista, jotka Jankari voitti nyt Riossakin kisaavalla tammallaan Duchess Désirée.
– Hän rakentaa aika isoa ja kääntyvää rataa, mikä periaatteessa nytkin näkyy täällä. Mukana on vähän isompia ja haastavampia esteitä kuin olin ajatellut, pari kolme ratkaisun paikkaa joissa käy jotain jos käy. Alun jälkeen nelosesta kymppiin rata on yllättävän haastava, mutta neljä tähteä on aina neljä tähteä, Jankari kertoo paikan päältä tavoitettuna.
Maastokokeessa hevoset hyppäävät yli kiinteiden esteiden ja ojien, pudottautuvat ja kiipeävät penkereitä, hyppäävät veteen, vedessä ja vedestä pois. Sakkopisteitä saa enimmäisajan ylityksestä sekä estevirheistä.
– DD ei katso vettä, eikä se ole koskaan tehnyt vesiesteellä virhettä. Periaatteessa vaikeimmat esteet täällä eivät ole vedellä lukuun ottamatta viimeistä, josta mm. kääntyvät linjat ja esteiden kapeus tekee haastavan.
Maastoesterata on noin 5.700 metrin pituinen sisältäen jopa 45 hyppyä. Radalla mennään kovaa, keskivauhti on 570 metriä minuutissa – esteosuuksilla nopeus hidastuu, joten välit laukataan vielä paljon reippaammin. Suoritus kestää kokonaisuudessaan noin kymmenen minuuttia, virhepisteitä tulee mm. kielloista tai ohimenoista esteillä sekä yliajasta. Joillakin esteillä on vaihtoehtoja suorittamiseen, joista yksi saattaa olla nopeampi ja lyhyempi ja toinen pidempi ja helpompi.
– Lähtökohtaisesti lähden ratsastamaan suoria ja nopeita teitä. Usein on järkevää ottaa se pidempi reitti vasta, jos on tullut ohimeno, eikä ottaa riskiä, että sama virhe uusiutuu.
Jankarin tukena matkassa on avopuoliso Sanna Siltakorpi valmentajan ja joukkueenjohtajan roolissa, ja hän on myös kokenut arvokisakilpailija. Pariskunta kävelee radan viidestä seitsemään kertaan ennen suoritukseen lähtöä.
– Olemme ratkaisuista oikeastaan aina samaa mieltä, tunnemme molemmat hevosen, tiedämme sen laukka-askeleen pituuden ja miten se reagoi, Jankari toteaa.
Perjantaina hevostarkastus ja
lähtövuorojen arvonta
Kilpailu käynnistyy perjantaina 14.30 Suomen aikaa hevostarkastuksella, jota seuraa lähtövuorojen arvonta. Kouluratsastuskoe on jaettu lauantaille ja sunnuntaille suuren osallistujamäärän vuoksi. Samat starttivuorot seuraavat maastoesteradalle maanantaina.
– Mieluummin starttaisin myöhemmin, jälkimmäisenä päivänä. Näin maastossa ehtii nähdä miten alkupään ratsastajat suorittavat tehtävät. Radan pohja kestää varmaankin hyvin, täällä on 30 astetta lämmintä, ja sadetta ei ole ainakaan vielä luvassa, Jankari toteaa.
Valmistautuminen on onnistunut loistavasti.
– Treenit ovat sujuneet tosi hyvin, kaikki on kunnossa ja koko ajan mennään parempaan suuntaan. Jos pystyn saamaan saman kilpailusuoritukseen mukaan, hyvälle näyttää, mutta hevosten kanssa kaikki on aina mahdollista, Jankari toteaa.
Tiistain ratkaisevat rataestekokeet ratsastetaan käänteisessä paremmuusjärjestyksessä. Ensin ratkotaan joukkuemitalit, minkä jälkeen seuraa toinen rataestekoe henkilökohtaisista mitaleista. Mukaan siihen karsii 25 parasta ratsukkoa, kuitenkin enintään 3 maata kohti.
Olosuhteiden pakosta Jankari ei ollut ollut saatavilla kaikkiin toivottuihin tilaisuuksiin kisakylässä. Esimerkiksi uimarin ei tarvitse jäädä jälkeenpäin huoltamaan allasta ja siivoamaan pukuhuoneita, eikä keihäs ole väliaikoina vaatelias, mutta kisahevonen vaatii ihmistoveriltaan paljon aikaa muuhunkin kuin itse treeniin.
– Lähdemme kisakylästä aamulla seitsemältä ja palaamme illalla seitsemän maissa, ratsastusalueet suljetaan viideltä. Hevonen pitää liikuttaa kahdesti päivässä, lisäksi se pitää hoitaa huolella ennen ja jälkeen sekä huoltaa varusteet. Maastoradan kävelyyn menee vähintään puolitoista tuntia kerrallaan. Ja kun talleille on tunnin matka suuntaansa, täältä poikkeaminen kisakylään veisi neljä tuntia – ja sitä ei voi tehdä itse urheilun hinnalla, vaikka kuinka mielelläni olisin kaikessa mukana, Jankari valottaa.
Koska Suomella ei ole mukana joukkuetta, mukaan akkreditoitavien henkilöiden määrä on varsin rajallinen. Mukana tiimissä on lisäksi saksalainen eläinlääkäri Michael Siebert. Hänen puolisonsa Petra Lindeman Siebert on mukana hevosenhoitajan passilla, mutta hän auttaa Jankaria myös kouluvalmennuksessa sekä vastaa hevosen hoidosta ja ruokinnasta aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
SRL tiedote