Elmo Jankarilla ja DD:llä Riossa sujuva kouluohjelma, rikot laukanvaihdoissa rokottivat tulosta

Nuoren kenttäratsastaja Elmo Jankarin, 23, ensimmäiset kesäolympialaiset käynnistyivät Riossa kouluratsastuskokeessa Duchess Désiréellä Deodoro Olympic Parkissa.

Jankari teki 11-vuotiaalla oldenburgtammallaan erittäin sujuvan ohjelman, jossa hevonen liikkui kauniin elastisesti ja loisti erityisesti raviosuudella, myös lisätty käynti venyi kauniin rennosti. Laukkaohjelma sujui myös hienosti, mutta sitä verottivat valitettavan kalliit rikot kahdessa laukanvaihdossa, joita kyseisessä kouluohjelmassa on neljä.

– DD oli vähän väsynyt kuumuudesta, ehkä verryttely olisi voinut olla lyhyempi ja eilen kevyempi päivä. Emme saaneet niin hyviä keskiraveja, kuin mihin se on parhaillaan pystynyt. Myös laukka jäi vähän turhan hitaaksi. Jos olisin saanut sen aktiivisemmaksi, vaihdot toiseen suuntaan olisivat onnistuneet paremmin. Ei mikään uskomattoman hyvä ohjelma, mutta ei huonokaan, Jankari kommentoi paikan päältä puhelimitse tavoitettuna.

Hevosen optimaalinen virittäminen huippusuoritukseen on erittäin haastavaa, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

– Koulussa se on hirveän vaikeaa. DD on ensinnäkin lennätetty kisoihin pitkä matka, minkä jälkeen lämpötilat ovat vaihdelleet täällä 20 ja 30 asteen välillä. On vaikea tietää ennakkoon tarkalleen oikea valmistautuminen, ettei hevonen pompi ja hypi liian innoissaan, mutta sillä on silti riittävästi energiaa tehdä asiat.

Jankari pysähtyi pressitiloihin haastateltavaksi, sillä aikaa kun avopuoliso, valmentaja ja joukkueenjohtajaSanna Siltakorpiotti DD:n hoiviinsa ja edelleen talliin. Jankari lähtee vielä kiireisesti juoksemaan ja kartoittamaan maastoesterataa, aikaa on vain tunti, sillä Riossa pimeä lankeaa ennen kuutta.

Virhepisteiksi muutettuna ratsukon tulos on 48,0. Väliaikatilanteessa Jankari on DD:llä nyt 19. tilalla 33 ratsukon joukossa. Kouluratsastuskoe on jaettu kahdelle päivälle, loput 32 ratsukkoa suorittavat oman osuutensa sunnuntaina, jolloin selviää kouluosuuden lopullinen sijoitus.

Johdossa ensimmäisen päivän jälkeen onWilliam Fox-Pittratsulla Chilli Morning pistein 37. Meritoitunut britti oli viides Atlantassa, olympiahopealla 2004 ja pronssilla 2008. Lontoossa hän ratsasti hopeajoukkueessa. Toiseksi nousivat AustralianChristopher Burtonja Santano II (37.6). Kolmantena on SaksanMichael JungLontoon kultamitalihevosellaan Sam FBW (40,9). Moninkertaista arvokisojen kultamitalistia on pidetty vahvana ennakkosuosikkina.

Maanantaina kilpaillaan mittava ja haastava maastoesterata, joka varmasti muuttaa asetelmia, kun sakkopisteitä saa sekä mahdollisesta yliajasta että estevirheistä. Kyseessä on iso ja vaikea neljän tähden rata, jolla ei ole helppoa yltää ihanneaikaan kumpuilevassa maastossa. Rata on noin 5.700 metrin pituinen sisältäen jopa 45 hyppyä. Vauhti on kova, 570 metriä minuutissa. Yksi suoritus kestää noin kymmenen minuuttia.

Tiistaina rataesteillä ratkotaan joukkuemitalit ensin 125 cm:n kierroksella, minkä jälkeen seuraa toinen rataestekoe henkilökohtaisista mitaleista estekorkeuden noustessa 130 cm:iin. Mukaan siihen karsii 25 parasta ratsukkoa, kuitenkin enintään 3 maata kohti.

SRL TIEDOTE

Aikataulu(Suomen aikaa)

Sunnuntai 7. elokuuta
Kouluratsastuskoe, 2. ryhmä, henkilökohtainen ja joukkuekilpailu klo 16.00-22.00
Maanantai 8. elokuuta
Kestävyyskoe eli maastoesterata, henkilökohtainen ja joukkuekilpailu klo 16.00-21.00
Tiistai 9. elokuuta
Toinen hevostarkastus klo 14.00
Rataesteet, joukkuefinaali ja henkilökohtainen finaali 16.00–21.30

YLE FEM tänään 15.55-18.00 Rion olympialaiset: Ratsastus: kenttäratsastuksen koulukoe, 2. päivä

18.30-19.30 kenttäratsastuksen koulukoulukoe 2. päivä ja maantiepyöräilyn naisten loppukilpailu

19.40-22.00 maantiepyöräilyn naisten loppukilpailu ja kenttäratsastuksen koulukoe 2. päivä.

ARTUKAISTEN SAUNALLA ”KISASTUDIO” – TULE KATSOMAAN RATSASTUSTA, TARJOLLA PIENTÄ PURTAVAA TAI VOIT OTTAA OMAT EVÄÄT MUKAAN!