Elmo Jankari ja Duchess Désirée ovat valmistautuneet Rion olympialaisiin Saksan Warendorfissa. Viimeinen maastoestetreeni tehtiin lauantaina ja se sujui Elmon mukaan erinomaisesti.

– Hyppäsin Frank Ostholtin johdolla kolme lyhyempää maastorataa. Ensi viikolla tehdään vielä yhdet treenit rataesteillä, muina päivinä otetaan hieman kevyemmin.

Elmo ja avopuolisonsa Sanna Siltakorpi kuljettavat Duchess Désiréen ensi perjantaina Belgian Liègeen, josta puolet Euroopasta lähtevistä kenttähevosista lennätetään Rioon.

– Siellä on oltava joko perjantai-iltana klo 18 – 21 tai lauantaina klo 7 – 9, muuten ei pääse mukaan lennolle, Elmo tietää.

Onneksi meillä on vain noin neljän tunnin ajomatka sinne.

Rioon lähtevistä hevosista on otettu pari viikkoa sitten verikokeet ja ne on pidetty karanteenissa erillään muista hevosista.

– Duchess Désirée on kuitenkin saanut olla omassa karsinassaan, Elmo kertoo.

Jankari tai Siltakorpi eivät pääse Duchess Désiréen kanssa samalle lennolle.

– Kuljetusfirmalla on koneessa yhdeksän hevosenhoitajaa ja kolme eläinlääkäriä, jotka huolehtivat kaikista hevosista lentomatkalla ja kuljettavat ne Rion lentokentältä kilpailutalleihin.

Lentomatka kestää kymmenkunta tuntia ja sen aikana hevoset saavat syödäkseen vain vettä ja heinää. Lentokentältä on noin puolen tunnin ajomatka Rion olympiatalleihin. Hevoset ovat paikalla keskellä yötä, jolloin pitäisi olla mahdollisimman vähän liikennettä.

-En usko, että matka on ongelma Duchess Désiréelle. Se on tottunut matkustaja.

Elmo ja Sanna saapuvat Rioon aamuyöstä, muutama tunti hevosten lennon jälkeen.

”Hyvillä mielin kisaan”

Elmo Jankari kertoo, että hevonen tuntuu tällä hetkellä hyvältä. Duchess Désirée sai kesäkuussa jalkaansa pienen kolhun, mutta se hoidettiin välittömästi kuntoon. Yhdet viimeistelykisat jouduttiin tämän takia jättämään väliin, mutta Elmo ei usko, että sillä on ratkaisevaa merkitystä.

– Kouluratsastusta on hiottu Carola Koppelmannin johdolla ja Frank Ostholt on auttanut rataeste- ja maastotreeneissä. Jos pystyn tekemään koulukokeen samalla tasolla kuin Wiesbadenin kilpailuissa keväällä, olen tosi tyytyväinen. Meidän heikoin kohtamme ovat laukanvaihdot, joista on vaikea saada hyviä numeroita.

– Riossa maastokokeen aika tulee varmasti olemaan yksi ratkaisevista tekijöistä. Koska en tiedä tarkasti millainen pohja siellä on, otan mukaan ison varaston erilaisia hokkeja, joilla hevosen kenkien pitoa pohjasta parannetaan. Meillä on yleensä takakavioissa kaksi hokkia kenkien ulkoreunassa ja yksi sisäreunassa, etujaloissa on kaksi hokkia per kavio. Takahokkeja meillä on mukana ainakin 20 erilaista ja niistä valitaan sopiva sen mukaan, miltä pohja vaikuttaa. Jos on kuivaa, hokki on kapea ja terävä. Jos on kovin liukasta, tarvitaan pitkä hokki. Jos pohja on kova muttei liukas, hokki ei saa olla liian pitkä. Jos taas pohja on märkä tarvitaan leveämpi hokki, Elmo kuvailee. Esimerkiksi Lontoon olympialaisissa oikea hokkivalinta osoittautui todella tärkeäksi, sillä pohja oli liukas.

– Hokkien valinta on helpompaa niillä kilpailupaikoilla, joilla kilpaillaan usein. Silloin tiedetään, miten pohja käyttäytyy eri olosuhteissa. Rio on kaikille täysi arvoitus, Elmo kuvailee.

– Rataesteillä Duchess Désiréetä täytyy ratsastaa tarkkaan. Sen hyppykaari ei lähde yhtä paljon ylöspäin kuin rataestehevosilla, joten minun tulee saada se lähtemään hyppyyn vähän kauempaa esteestä. Muuten se ei ehdi nostaa etujalkojaan ylös ajoissa.

(Ratsastajainliiton tiedote)

TR:n nettisivut seuraa Elmon ja DD:n tapahtumia Rion Olympialaisissa ja toivomme kotimaassa Turun Ratsastajiá edustavalle Elmolle menestystä. Jo tähän asti pääseminen on ratsukolta mahtava suoritus!

25.7.2016