Irtotunnit jatkuvat toistaiseksi ja ovat varattavissa nettisivujen kalenterin kautta. Voit varata samalla viestillä myös useita tunteja, kirjoita silloin “Tunti” kenttään kaikki haluamasi päivämäärät ja kellonajat. Ryhmien tasoja ei ole erikseen määritelty, vaan tehtävät suunnitellaan ilmoittautuneiden oppilaiden mukaan.

Seuraamme edelleen aktiivisesti koronatilanteen ja siihen liittyvien viranomaisohjeiden kehittymistä ja tiedotamme mahdollisista muutoksista. 

Päivitetyt ohjeet löytyvät nettisivuilta sekä sosiaalitilan ulkoseinässä olevalla ilmoitustaululta. Informoimme päivityksistä ohjeisiin myös sosiaalisessa mediassa.

Lue tältä Q&A-sivulta vastaukset usein esitettyihin kysymyksiin

Ratsastustunnit pidetään peräkkäin

Osa ratsastustunneista pidetään jatkossa peräkkäin. Tuntilista on siirretty tallin ulko-oveen jotta tallissa ei tarvitse käydä ennen tunnin alkua.  Lue alla oleva ohje huolellisesti ja noudata ohjeita tarkasti jotta pystymme jatkamaan harrastamista mahdollisimman turvallisesti. 

Talli on hevosten noutoa ja palautusta lukuunottamatta tuntiratsastajilta suljettu ja henkilökunta vastaa hevosten hoidosta ja varustamisesta. Tartuntariskin minimoimiseksi vältä lähikontaktia kaikissa tilanteissa. Älä tule tallille mikäli sinulla on lieviäkin oireita.

Ensimmäinen tunti

Ensimmäisen tunnin ratsastajat saapuvat paikalle 5 minuuttia ennen tunnin alkua ja hakevat hevoset tallista turvaetäisyyksiä noudattaen. Hevoset viedään maneesiin tai kentälle kaartoon hyvillä turvaväleillä. Ratsastajat säätävät jalustimet ja kiristävät satulavyön, siirtyvät yksitellen jakkaralle ja nousevat selkään.

Toiselle ja kolmannelle tunnille tulevat, tuntien vaihto ja ensimmäisiltä tunneilta lähtevät

Mikäli hevonen ei ole edellisellä tunnilla, ratsastaja noutaa sen tallista 5 minuuttia ennen tunnin alkua. Tallihenkilökunta varustaa hevosen valmiiksi myös myöhemmille tunnille. 

Tunnin päätteeksi hevoset käännetään kaartoon. Uudet ratsastajat tulevat turvaetäisyyksiä noudattaen riviin uralle kaarrossa olevien hevosten etupuolelle, oman hevosensa kohdalle. Opettaja ottaa aiemmalta ratsastajalta hevosen ja ratsastaja poistuu välittömästi hevosen takakautta pois kentältä tai maneesista. Opettaja desinfioi ohjat ja uusi ratsastaja siirtyy etukautta hevosen luokse, säätää jalustimet ja nousee selkään normaalisti jakkaraa käyttäen.  Vaihto ja desinfiointi tehdään yksi hevonen kerrallaan. 

Mikäli hevonen ei ensimmäisen tunnin jälkeen jatka toiselle tunnille, löystetään satulavyö ja nostetaan jalustimet. Ratsastaja vie hevosen talliin jossa toimitaan kuten alla hevosta talliin vietäessä (kts viimeisen tunnin jälkeen). Poistuvat hevoset lähtevät maneesista välittömästi. 

Viimeisen tunnin jälkeen

Tunnin päättyessä hevoset tulevat kaartoon, satulavyö löysätään ja jalustimet nostetaan ylös. Ratsastaja vie hevosen talliin ja karsinaan. Hevoselta riisutaan suitset ja ne jätetään karsinan oveen (kuolaimia ei pestä). Opettaja ohjeistaa sidotaanko hevonen riimusta kiinni karsinaan vai jätetäänkö se vapaaksi. Kiinni sidottunakin narun on oltava sen mittainen että hevonen ylettyy juomaan vesikupistaan. Opettaja saattaa pyytää osaa oppilaista riisumaan myös satulan, tällöin myös satula jätetään karsinan oveen. 

Hansikkaat pidetään kädessä koko hevosen riisumisen ajan. Tallista poistutaan ripeästi huomioiden muiden ratsastajien ohitus riittävää turvaetäisyyttä noudattaen.

Huomioitavaa

Sairaana tallille tulo on edelleen ehdottomasti kiellettyä. Ohjien desinfioinnista huolimatta suosittelemme pitämään hansikkaat kädessä koko tallilla oleskeluajan. Älä koskettele hansikkailla kasvojasi. Mikäli joudut esimerkiksi niistämään, pysäytä hevonen, riisu hansikas, niistä, pue hansikas takaisin ja koske vasta hansikoidulla kädellä ohjiin. Suosittelemme hansikkaiden pesua 60 asteen lämpötilassa jokaisen käyttökerran jälkeen. 

Tallin tiloissa oleskelu on ratsastuskoulun asiakkailta kielletty. Sosiaalitiloissa voi suorittaa pakolliset asioinnit, kuten WC käynnin tai vaatteiden vaihdon, mutta ei oleskella. Suosittelemme myös vaatteiden vaihtoa ja WC käyntiä ensisijaisesti kotona, sillä sosiaalitilat ovat ahtaat ja tartunnan tiedetään leviävän myös pintojen kautta.