TURUN RATSASTAJIEN (ELMON KOTISEURAN) KISASTUDIOSSA KÄVI KUHINA, KUN ELMO LÄHTI MAASTORADALLE. OLI SE TODELLA HIENOA JA JÄNNITTÄVÄÄ! ELMON JA DD:N SUORITUSTA OLI ILO KATSELLA, VAIKKA SE YKSI VIRHE TULIKIN – HYVÄ ELMO!

EIKÄ KILPAILU OLE VIELÄ LOPUSSA, HUOMENNA ON VIELÄ RATAESTEET, JA ELMO ON SIJALLA 25.

Elmo Jankarilla ja DD:llä hieno maastorata, 
kallis virhe viimeisellä vesiesteellä

Suomen nuori Elmo Jankari, 23, ratsasti tammalla Duchess Désiree todella hienon maastoesteradan kenttäratsastuksen toisella osuudella Rion olympialaisissa maanantaina.

– Koko rata meni hienosti lähes loppuun saakka. DD oli super ja tuntui tosi hyvälle ja suoralle kaikilla tehtävillä. Se oli täällä aivan oikeassa paikassa, ja kunto riitti hyvin maaliin saakka. Tuollaisen hevosen kanssa kaikki olisi ollut mahdollista, ilman vesiestettä yhtä hyvin olisi voinut olla nollakin, tai meille olisi tullut enintään 20 sekuntia yliaikaa.

Todella kalliiksi käynyt virhe viimeisellä vesiesteellä harmittaa miestä aivan vietävästi, etenkin kun kaikki eväät olisivat olleet nappisuoritukseen.

– DD laskeutui esteen ensimmäiseltä osalta liian aikaisin veteen ja väli seuraavaan esteeseen jäi vähän pitkäksi, kolmen laukka-askeleen päälle tuli yksi extra. DD oli niillä liian kiinni esteessä, että olisimme pystyneet jatkamaan seuraavalle osalle. DD ei kieltänyt eikä mennyt ohi, mutta käänsin sen itse suoraan toiselle vaihtoehdolle, mikä lasketaan kielloksi samoin kuin voltti.

– Hevonen tuntui vesiesteellä tosi hyvälle, vähän pitkät välit sopivat sille normaalisti hyvin. Olisi pitänyt kannustaa sitä vähän voimakkaammin, että olisimme päässeet sen välin kolmella askeleella.

Jankari ratsasti lyhyet, nopeat tiet kaikilla esteillä paitsi numero kuutosella.

– Katsoin, että ensimmäisistä seitsemästä ratsukosta vain kaksi oli mennyt sen puhtaasti, siinä ratkaisussa menetin alle kymmenen sekuntia. Aikavirheistä melkein kaikki tulivat vesiesteellä, kun piti mennä b ja c -osat toiseen suuntaan ja kääntää vielä uudestaan ympäri 180 astetta seuraavalle esteelle.

Jankari nousi yhdeksän pykälää tuloslistalla

Jankari oli koulukokeen jälkeen 37. tilalla 65 kisaajan joukossa. Maasto-osuudella virhepisteitä kertyi 20 estevirheestä ja 22,8 ylitetystä enimmäisajasta, kokonaissaldo 90,8. Iso ja vaikea maastorata muodostui niin haastavaksi, että näilläkin virhepisteillä Jankari nousi kokonaistilanteessa 28. tilalle.

Vaikea maasto-osuus muutti myös kärjen järjestystä, mitaliin sai otteen vain virheettömällä radalla. Johtoon nousivat koulun jälkeen toisena olleet Australian Christopher Burton ja Santano II pysyen 37.6 virhepisteessä. Toiseksi kipusi Saksan Michael Jung – Sam FBW (40.9), hallitseva olympiamestariratsukko, ja kolmantena ovat Ranskan Nicolas Astier – Piaf De B’neville (42.0).

Haastattelija yrittää piristää Jankaria kertomalla, miten suuressa määrin suomalaiset häntä seuraavat ja kannustavat, ratsastus- ja urheiluyleisö ovat eläneet kilpailun hetkissä tiukasti mukana.

– Harmi, kun en pystynyt nyt sitten parempaan, Jankari sanoo vielä synkemmin.

Tiistai käynnistyy hevostarkastuksella, mikä on läpäistävä ennen jatkoon pääsyä. Sen jälkeen rataesteillä ratkotaan joukkuemitalit ensin omalla kierroksellaan, minkä jälkeen seuraa toinen rataestekoe henkilökohtaisista mitaleista. Mukaan siihen karsii 25 parasta ratsukkoa, kuitenkin enintään 3 maata kohti. Ratsukot starttaavat käänteisessä paremmuusjärjestyksessä.

DD:n ilta menee maasto-osuudelta palauttelussa, mihin paneudutaan todella huolella.

– Nyt se kävelee puoleen yöhön, pitää välillä parinkymmenen minuutin taukoja ja jalkoja kylmätään. Eläinlääkärillämme Michael Siebertillä on aamuun asti vastuu sen hoidosta ja hyvinvoinnista.

Ratsastus on kuulunut olympialajeihin vuodesta 1912. Siinä kilpaillaan este-, koulu ja kenttäratsastuksessa henkilökohtaisista ja joukkuemitaleista. Riossa ratsastuksen areenana toimii Deodoro Olympic Park.

Aikataulu (Suomen aikaa)

Tiistai 9. elokuuta
Hevostarkastus klo 14.00
Rataesteet, joukkuefinaali ja henkilökohtainen finaali 16.00–21.30 JA 20.30.

SRL tiedote

Ratsastuskoulu

   Ratsastuskoulun syyskauden vakiotunnit ovat alkaneet. Tunteja on ma-pe 18-21, lauantaisin 9-14. Heidi Virta toimii pääopettajana ma-pe, Ida Varjo opettaa lauantaina.

LAUANTAINA  13.8.TUNNIT OVAT NORMAALISTI HEVOSTAITOKISASTA HUOLIMATTA.

Wildan, Sonjan ja Sasun kuntoutus jatkuu, ja näistä Sasu on laitumella.

Uusia hevosia ovat Turun Ratsastajien Pentti. Sillä on helppo B:n peruskoulutus ja esteissä n. 80 cm. Herkkä ja reipas Pentti on aika mukavasti sopeutunut tuntikäyttöön.

Toinen uusi hevonen on lainassa. Se on ratsusukuinen suomenhevonen Totti, joka on osoittautunut erittäin yritteliääksi ja pontevaksi hevoseksi. Sillä on peruskoulutus.

VIIKON 31 AHKERIMMAT Retu, Reksi ja Lissu 13 tuntia.

Kilpailut

La 13.8. Turun Ratsastajat järjestää Hevostaitokilpailut klo 11.00 alkaen.

Su 14.8. TR järjestää 2-tason estekilpailut, jotka ovat Lounais-Suomen aluejoukkuemestaruudet alk. klo 9.00. KIPASTA voi katsoa luokat ja kysyä opettajalta hevosta. Ilmoittautuminen päättyy 10.8.

TAITOKILPAILUIHIN TARVITAAN VIELÄ 1-2 TOIMIHENKILÖÄ.

ESTEKISOIHIN SUNNUNTAINA TOIMIHENKILÖITÄ TARVITAAN AIKA PALJON! MIETI MITÄ HALUAISIT TEHDÄ, MIKÄ TEHTÄVÄ SOPII SINULLE AJALLISESTI JA ILMOITTAUDU turun.ratsastajat@gmail.com JOS OLET MUKANA SEURAN HEVOSELLA OLETHAN MYÖS TOIMIHENKILÖNÄ. OTA TOIMIHENKILÖPASSI MUKAAN NIIN SAAT SIIHEN MERKINNÄN. VIIDELLÄ MERKINNÄLLÄ SAA RATSASTUSTUNNIN.

Turun Ratsastajien menestystä kotimaan kilpakentillä

YPÄJÄN HEVOSOPISTO KENTTÄRATSASTUS 2.-3.8.2016

HARRASTELUOKKA 43(11) 8. Kirsi Lönnmark Lipsum Mõet

TUTUSTUMISLUOKKA 38(10) 16. Kirsi Lönnmark Lipsum Mõet

KOULURATSASTUS 4.-7.8. Helppo A:2 2009 37(10) 32. Heidi Virta Granda’ s Full Moon 58,017 %

FEI kenttäkilpailuohjelma 1*A2015 11(3) 5. Heidi Virta Granda’s Full Moon 64,022 %

ESTERATSASTUS 4.-7.8.2016

110 cm arv. 367(A2/A2) 47(12) 41. Kirsi Lönnmark Full Of Life

120 cm arv. AM5 21(6) 12. Kirsi Lönnmark Lipsum Mõet