Tutustuin nuori herra Viljamin viehättävään luonteeseen lauantaina ja taas eilen tiistaina. Ystävällinen ja kaikesta kiinnostunut, joskin hieman adhd persoona…

Viljami toimi aluksi ihan moitteetta, tosin meno oli sillä tavalla epätasaista että tempo oli välillä rivakkaa ja välillä hidasta, en oikein löytänyt säätimiä siis. Sitten Viljami alkoi elehtiä, että olisi kakkahätä, ja kilttinä tätinä annoin sen pysähtyä tarpeilleen kun ajattelin ettei lapsihevonen ehkä osaa vauhdissa vielä asiaansa hoitaa. No, Viljami keksi heti että tässähän voi tätiä uunottaa ja pysähtyi seuraavillakin kierroksilla äkisti samaan kohtaan elehtimään, että taas tarttisi kakkia. Raippaahan siinä tarvittiin.

Myös laukannostossa oli ongelmaa, vasen laukka oli vaikeampi ja Viljami protestoi laukka-apuja koomillisin tasajalkahyppelyin. Pääsimme kuitenkin jatkamaan laukkaa pomppujen jälkeen ihan sujuvasti, ja oikeaan kierrokseen ei ollut mitään ongelmaa. Mukavat askelet sillä on sekä ravissa mutta varsinkin laukassa. Laukkavoltitkin onnistuivat melko hyvin.

Eilen meillä olikin sitten kertakaikkisen huono päivä. Teimme tunnilla voltteja lyhyille sivuille, ensin ravissa ja sitten laukassa. Viljami päätti epäsuokkimaisesti säikkyä kaikkea kentän ulkopuolista liikennettä eli mopoa, polkupyörää, koiran ulkoiluttajaa, bussia, naakkoja ja yksityishevosia. Tuntui siltä, että olimme jatkuvasti holtittomassa riehulaukassa, hevonen korvat tötteröllä säntäämässä noinkin vaarallisia asioita karkuun. Itseltäkin meni hermo ja uskallus, ajattelin jo että tästä ei tule yhtään mitään ja päädymme pian pötkölleen kentälle tai villitsemme kaikki muutkin. Mutta Heidi keksi sitten laittaa meidät tekemään volttien jälkeen avotaivutuksia. Siinä piti Viljaminkin miettiä sen verran ankarasti, että pää laskeutui alas ja pääsimme taivuttelemaan.

Heidi antoi ohjeeksi, että Viljamin riehaantuessa pitäisi ratsastaa eteen ja jatkaa vaikka ravivolttia tai laukkavolttia, pääasia on että tehtävä jatkuu. Itse tuppasin keskittymään vauhdin jarruttamiseen, mutta siinäpä nuori kapinallinen oppii sitten että jos riehuu niin pääsee kävelemään ja pois tehtävästä. Sama taktiikka toimii varmaan muillakin hevosilla, mennään vaan eikä mekkaloida.

Onnistuneempia ratsastuskertoja muille,
t. Salla