Turun Malja 70-vuotisjuhlakilpailuissa 1980-luvun tähdet mukana kuvioissa!
Tänä vuonna 13.-15.5. Turun Malja-kilpailussa marssitetaan Artukaisten kisakentälle Turun Ratsastajien 1980-luvun Starat: Satu Väihkönen omalla hevosellaan, Kristian Maunula Artukaisten Ratsastuskoulun Karinalla, Raimo Aaltonen Artukaisten Ratsastuskoulun Paco Rhettillä sekä Carl-Harry Frey omalla hevosellaan. Nämä kuuluisat estetähdet kisaavat oman erityiskilpailunsa sunnuntaina täyden remontin kokeneella areenalla.
Turun Maljasta on kilpailtu joka kevät vuodesta 1946 alkaen! Aluksi ikimuistoisella Urheilupuiston alakentällä, jossa armeijan väki hoiti toimihenkilöiden tehtäviä, yleisö lekotteli kalliolla ja katseli Suomen parhaimmiston suorituksia – ja silloinhan paistoi aurinko koko kilpailujen ajan. Hevoset majoitettiin Turun Kasarmille, ja ne ratsastettiin tai talutettiin Aurajoen rantaa pitkin kisapaikalle.
Tänä juhlavuonna sunnuntaina ennen pääluokkaa neljä Staraa kiipeävät hevosten selkään – Kristian Maunula ei ole sitä tehnyt pitkään aikaan, mutta on mukana! Aki Ylänne suunnittelee kilpailun kaikki radat, niin myös Starojen radan. Estekorkeudet sovitetaan ratsastajan mukaan, kisa on leikkimielinen, ja kaikki palkitaan! Kaikki neljä myös kertovat kuulumisiaan ennen verryttelyä. Kilpailu alkaa n. klo 12.
Näin vanhassa ja perinteisessä kilpailussa ei ole myöskään unohdettu lapsia ja nuoria – lauantaina puolenpäivän aikaan päästetään valloilleen keppihevoskilpailijat, joilla on oma esteratansa. Jos haluat kilpailla keppihevosella, tule paikalle ilmoittautumaan klo 11 ja ota keppihevonen mukaan – meiltä saat myös sellaisen lainaksi. Kaikki osanottajat palkitaan!
Turun Ratsastajat kutsui huhtikuussa läheisen ala-asteen luokkia tutustumaan talliin ja hevosiin, heille esiteltiin ratsastuskoulua, ja koulussa lapset saivat piirtää hevosista. Näistä piirroksista on koottu taidenäyttely kisapaikalle.
Sunnuntaina paikalla on Turun Soitannollisen Kerhon pienimuotoinen orkesteri, joka virittää tunnelman 40-50-luvulle.
Turun Maljan ohjelmaan on tänä juhlavuonna sijoitettu jännitystä tuomaan sarjakilpailuja, Malja-cup, Baltimor-sarja, Amaröörisarja, ja mukana on tietysti myös Racing Trophy-osakilpailu. Estekorkeudet ovat 90 cm – 135 cm, joten varmasti jokaiselle löytyy sopiva luokka.
Kasari-starojen juhlaluokan jälkeen sunnuntaina ratsastetaan Turun Malja-luokka kahtena kierroksena korkeudelta 130/135 cm ja sen jälkeen viikonlopun päättävä Kenraalin Malja 125 cm. Luokka on avoin kaikille, ja paras nuori ratsastaja saa kiinnityksen Kenraalin Maljaan. Viime vuonna kiinnityksen sai Jenna Yrjövuori Wovialla. Turun Maljan voitti vuosi sitten Jukka Rantanen Carlos Santanalla ja hän on tänäkin vuonna mukana.
Kilpailujen aikana pääsee myös kokeilemaan miltä tuntuu istua hevosen selässä, sillä Artukaisten Ratsastuskoulu järjestää talutusratsastusta lauantaina ja sunnuntaina klo 12-14.
Kilpailut alkavat perjantaina klo 10, lauantaina ja sunnuntaina klo 9. Lauantaina ja sunnuntaina on mahdollisuus lounasruokailuun klo 12-15. Kanttiini (pikkupurtavat, herkut ym.) on avoinna kisojen ajan.
TURUN RATSASTAJIEN TÄMÄN HETKEN KUULUISIN JÄSEN ON AINOANA SUOMALAISRATSASTAJANA RION OLYMPIALAISIIN LÄHTEVÄ KENTTÄRATSASTAJA ELMO JANKARI.
Monet Artukaisten ratsastuskeskuksen yksityistallin tai ratsastuskoulun asiakkaat muistavat Elmon teinipoikana, joka ei pelännyt mitään ja joka taltutti ratsastuskoulun hankalia ja nuoria ratsuja kouluttamalla ja toisaalta laukkaamalla niiden kanssa niin että hevosten turhat patoutumat ja liikaenergia saatiin hyötykäyttöön.
Elmo kuului välillä toiseen seuraan, mutta on nyt palannut Turun Ratsastajiin. Hän on viime syksystä (2015) lähtien käynyt kerran kuussa valmentamassa Artukaisten maneesissa sekä koulu- että esteratsastajia – myös tuntiratsukoita. Hänen valmennuksensa täällä Turussa ja muualla Suomessa ovat olleet erittäin suosittuja, ja niitä on tarkoitus jatkaa taas syksymmällä ainakin Artukaisissa.
Useimmat suomalaiset huippuratsastajat ovat aloittaneet ratsastuskoulussa, ja aika näyttää minkälaista tulosta Elmon tämäntalvinen valmennus tuottaa.
Nykyisin ratsastus lisääntyy aikuisväestön parissa, ja myös Elmon isä Sauli Jankari lähti alkeiskurssille ja sai sellaisen hevoskärpäsen pureman, että on nyt jatkotunneilla. Ratsastuksessa yhteisöllisyys on mukava ja tärkeä asia, ja kun siihen lisätään ainutlaatuinen kokemus hevosesta yhteistyökumppanina, monet aikuiset ovat jo jääneet tiukasti koukkuun.
Muita tämän päivän Turun Ratsastajien menestyviä ratsastajia ovat mm. kansainvälisissä kilpailuissa kisaava Lotta-Riikka Rintamäki, kotimaan kentillä hyviä tuloksia tekevät mm. Kirsi Lönnmark, Ida ja Inka Varjo, Minna Montonen.