Turun Malja 70-vuotisjuhlakilpailuissa 1980-luvun tähdet mukana kuvioissa

Tänä vuonna 13.-15.5. Turun Malja-kilpailussa marssitetaan Artukaisten kisakentälle 1980-luvun Starat: Satu Väihkönen, Kristian Maunula, Raimo Aaltonen ja Carl-Harry Frey. Nämä kuuluisat estetähdet kisaavat oman erityiskilpailunsa sunnuntaina täyden remontin kokeneella areenalla. Kentälle tehtiin remontti syksyllä 2015, ja se on nyt valmis 70-vuotisjuhlakilpailuun. Kenttä pysyy kuivana ja joustaa mukavasti kavioiden alla.

   Turun Maljasta on kilpailtu joka kevät vuodesta 1946 alkaen! Aluksi ikimuistoisella Urheilupuiston alakentällä, jossa armeijan väki hoiti toimihenkilöiden tehtäviä, yleisö lekotteli kalliolla ja katseli Suomen parhaimmiston suorituksia – ja silloinhan paistoi aurinko koko kilpailujen ajan. Hevoset majoitettiin Turun Kasarmille, ja ne ratsastettiin tai talutettiin Aurajoen rantaa pitkin kisapaikalle.

Tänä juhlavuonna sunnuntaina ennen pääluokkaa neljä Staraa kiipeävät hevosten selkään – Kristian Maunula ei ole sitä tehnyt pitkään aikaan, mutta on mukana! Aki Ylänne suunnittelee kilpailun kaikki radat, niin myös Starojen radan. Estekorkeudet sovitetaan ratsastajan mukaan, kisa on leikkimielinen, ja kaikki palkitaan! Kaikki neljä myös kertovat kuulumisiaan ennen verryttelyä. Kilpailu alkaa n. klo 12.

   Näin vanhassa ja perinteisessä kilpailussa ei ole myöskään unohdettu lapsia ja nuoria – lauantaina puolenpäivän aikaan päästetään valloilleen keppihevoskilpailijat, joilla on oma esteratansa.

Turun Ratsastajat kutsui huhtikuussa läheisen ala-asteen luokkia tutustumaan talliin ja hevosiin, heille esiteltiin ratsastuskoulua, ja koulussa lapset saivat piirtää hevosista. Näistä piirroksista on koottu taidenäyttely kisapaikalle.

   Sunnuntaina paikalla on Turun Soitannollisen Kerhon pienimuotoinen orkesteri, joka virittää tunnelman 40-50-luvulle.

   Turun Maljan ohjelmaan on tänä juhlavuonna sijoitettu jännitystä tuomaan sarjakilpailuja, Malja-cup, Baltimor-sarja, Amaröörisarja, ja mukana on tietysti myös Racing Trophy-osakilpailu.

   Kasari-starojen juhlaluokan jälkeen sunnuntaina ratsastetaan Turun Malja-luokka kahtena kierroksena korkeudelta 130/135 cm ja sen jälkeen viikonlopun päättävä Kenraalin Malja 125 cm. Luokka on avoin kaikille, ja paras nuori ratsastaja saa kiinnityksen Kenraalin Maljaan. Viime vuonna kiinnityksen sai Jenna Yrjövuori Wovialla. Turun Maljan voitti vuosi sitten Jukka Rantanen Carlos Santanalla.

   Kilpailujen aikana pääsee myös kokeilemaan miltä tuntuu istua hevosen selässä, sillä Artukaisten ratsastuskoulu järjestää talutusratsastusta. Yleisöllä on kisoihin vapaa pääsy.