Tänä vuonna Turun Maljasta kilpaillaan Artukaisten ratsastuskeskuksessa 15.-17.5. Hevoset valtaavat kilpakentän kuitenkin jo helatorstaina 14.5., jolloin 2-tason (ent. aluetason) kilpailijat haastavat toisiaan mm. Noviisisarjan puitteissa.

Perjantaina alkaa 3-päiväinen Turun Malja-kilpailu, jossa kisataan mm. Amatööri- ja Racing cupeista. Itse Turun Maljasta ja Kenraalin Maljasta kilpaillaan sunnuntaina 17.5. Turun Malja on Suomessa kauimmin yhtämittaisesti jatkunut kilpailu, vuodesta 1946 asti, ja se on saanut kunnioitettavaksi seurakseen kilpailun Kenraalin Maljasta. Edesmennyt jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth lahjoitti Suomen Ratsastajainliiton nuorisovuonna 1998 itse kilpailussa voittamansa ammusta muistuttavan palkinnon kiertopalkinnoksi ja kannustimeksi parhaimmalle nuorelle ratsastajalle. Viime vuonna sen voitti Janette Kyyriäinen Ulridalla.

Turun Maljan vei koko viikonlopun menestynein ratsukko Kullo Kender ja San Antonio. Turun Maljan voittaa omakseen kolmella peräkkäisellä voitolla.

 

Suomen arvostetuin ratamestari Aki Ylänne kilpailun ratamestariksi

 

Ylänne kertoo jo miettivänsä kahvikupin äärellä Turun ratoja. – Kenttä ei ole niinkään tyypillinen vaan muodoltaan neliskanttinen. Helpoin rata on suorakaiteen muotoinen, mutta tilan hyödyntämisestähän se kuitenkin on kiinni. Tehtaan puoleisella sivulla ei ole katsomoa, joten sinne tuskin kannattaa laittaa kolmoissarjaa, mutta kenttä on riittävän iso ja vesihauta hyvin sijoitettu, Ylänne pohtii.

Hän kertoo aloittavansa suunnittelun hyvissä ajoin ja tulee sitten paikan päälle katsomaan, toimivatko suunnitelmat. Suomen Ratsastajainliitosta seura tilaa ns. Italian kontin, joka pitää sisällään n. 15 estettä, joiden puomit ovat kevyitä. Turun Ratsastajilla on viime vuonna monta uudistusta kokenut estekalusto, josta tähän asti ratamestarina toiminut Pentti Inkiläinen on pitänyt hyvää huolta.

Aki Ylänne on ollut jo legendaarisella Urheilupuiston kentällä kilpailemassa 70-luvulla. Kesän ratsastuskausi alkoi silloin aina Turusta. Ylänne toimi siihen aikaan Laukon kartanossa ammattiratsuttajana, ja parhaiten hän menestyi Gregor-nimisellä ratsulla. Ylänne aloitti ratsastuksen Tampereella Kaupin ratsastuskoulussa.

Vähitellen ratamestarin työt lisääntyivät, ja Ylänteen nimi on tunnettu laajalti Suomen ulkopuolellakin. Hän on Ratsastajainliiton urheilujohtaja, mukana maajoukkuetoiminnassa, kansainvälisessä kilpailutoiminnassa ja valmentajakoulutuksessa ja on luonut itselleen kertakaikkisen hienon uran ratsastuksen parissa.

 

TÄSTÄ LÄHTIEN JOKA VIIKKO LISÄTIETOA TURUN MALJA-KILPAILUSTA!

Turun Ratsastajien tiedottaja Tuulikki Kaarto